Een voormalig kraakpand aan de rand van Emmen wordt binnenkort een medisch kinderdagverblijf. Allereerst is ons team een aantal dagen op de huidige lokatie gaan ervaren hoe het kinderdagverblijf functioneert, hoe er gewerkt wordt, maar bovenal: wat de kinderen prettig vinden en wat niet.
Deze kennismaking heeft ertoe geleid dat het “nieuwe” kinderdagverblijf geheel wordt verbouwd in het thema strand. De groepsruimten zijn strandhuisjes; de spelotheek een vuurtoren en de speltherapie ligt in een houten schip. De boomlange architect is regelmatig letterlijk op de knieën gegaan om het ontwerp door de ogen van de kinderen te ervaren. Kenmerkend voor het nieuwe KDC van De Trans is de grote centrale ruimte. In feite een permanente speel- en beleefruimte voor de kinderen. Een ruimte met helmgras, golven en strand. De natuurlijke kleuren en materialen en achtergrondgeluiden van de zee zorgen voor een omgeving die ontspant en prikkelt tegelijk.
Het zijn niet slechts attributen ter verfraaiing van de ruimte: alle hebben ze een speciale functie in de begeleiding van kinderen met een verstandelijke beperking. In de boeg van het schip is bijvoorbeeld een ‘snoezelruimte’ ingericht. Een vertrek waar kinderen tussen zachte golven kunnen liggen en luisteren naar de branding. Rondom de centrale ruimte bevinden zich de groepsverblijven. Via de tuin sluiten ze aan op het omliggende bos. De ramen in de ruimtes worden verlaagd, zodat de kinderen vrij uitzicht op het groen houden. Met deze en tal van andere details maakte hij personeel en ouders enthousiast voor het kinderdagcentrum dat in januari volgend jaar de deuren opent.
De verbouwing is cradle to cradle door ons ontworpen. Houten plafonds worden gedemonteerd en getransporteerd naar de dagbesteding van de zorggroep. Daar aangekomen worden de planken geschuurd en geverfd met natuurverf door clienten. Uiteindelijk wordt het materiaal verwerkt in de diverse interieuronderdelen.
Bij de opening zijn alle medewerkers van de dagbesteding eregasten.