ecopark delimes onze visie & ambitie

Dromen en Daden!
Het realiseren van Ecopark Delimes is een verhaal van ongekende ambitie. Letterlijk ongekend, want wat morgen gemeengoed is, is nu nog onvoorstelbaar.
De grondstoffen voor een iPhone zijn over 8 jaar op en dat geldt voor meer grondstoffen; zilver 25 jaar,  goud 45 jaar, koper 60 jaar.
In 1 ton mobiele telefoons zit meer goud dan in 1 ton gouderts en toch wordt maar 3% van de mobiele telefoons gerecycleerd. Er zijn onvoldoende grondstoffen om 20 miljoen elektrische auto’s te maken. Alleen al in Nederland rijden momenteel 6,8 miljoen auto’s, ons economische systeem gaat dadelijk over grondstoffen. De afgelopen honderdvijftig jaar hebben we de grondstoffen van onze aarde gedolven en gebruikt.
Je kan het ook anders zien; de grondstoffen zijn in ons economische systeem gebracht. Ieder materiaal in een gebouw heeft een eigen levenscyclus, ieder voorwerp, ieder gebouw is een moderne mijn geworden, een grondstoffenbank, we kunnen een gebouw na 15 jaar slopen of na 50 jaar maar dat maakt niet uit; de grondstoffen komen weer beschikbaar.
Het markeert de transitie van een groeieconomie naar balanseconomie. Materialen worden weer op waarde geschat.
Voordat mijn iPhone-hoesje een iPhone-hoesje werd, heeft het rondgereden als vrachtauto door heel Europa. Een Zwitsers bedrijf maakt luxe-artikelen van materialen die aan het einde van hun levenscyclus zijn. Vrachtwagenzeil, afgekeurde autogordels. Alphen aan den Rijn heeft gekozen om een Ecopark te realiseren, als mensen mij vervolgens vragend aankijken zeg ik: voorheen een afval-brengstation. Maar nu gaat het ook over het halen van grondstoffen. Deze plek vormt een logische schakel in een gesloten keten. Een keten die ervoor zorgt dat ook onze kinderen kunnen genieten van de grondstoffen die onze aarde ons biedt. Er zijn namelijk ruim voldoende grondstoffen aanwezig in ons systeem; het dient alleen nog te  worden gedolven. En dat vraagt om bewustwording. Deze plek maakt zichtbaar dat we in een gesloten systeem leven.
Een plek die zelf ook gemaakt is van producten die een tweede of derde leven ingaan.
Schanskorven gevuld met diverse soorten puin, vormen nestmogelijkheden voor kleine dieren als salamanders. Tweedehands hout wordt verduurzaamd en als nieuw bouwproduct toegepast. De bewustwording begint bij het meest permeabele deel van onze bevolking: kinderen. Als vanzelfsprekend zijn kinderen begaan met het goed omgaan met onze planeet. Het Ecopark laat mogelijkheden zien van hergebruik, van duurzame energie, van het zuiveren van het toiletwater met een helofytenfilter, van bijenkasten, fruitstruiken en appelbomen van Eetbaar Alphen. Daar waar tot voor kort kinderen geweerd werden bij een gevaarlijk en industrieel proces, en in de auto moesten blijven zitten tot papa klaar was met de aanhanger leegscheppen, worden ze nu uitgedaagd in het Huis van Duurzaamheid, terwijl mama hout koopt voor de verbouwing van de zolder bij de Retourbalie.
Samen met onze landschapsarchitect Tom Bullens van Volmer en Partners hebben wij het Ecopark ontworpen als een natuurlijke plek waarbinnen het proces van het opnieuw beschikbaar maken van grondstoffen op een vanzelfsprekende wijze wordt geregeld. Een industrieel proces in een landschappelijke oase, op een historische plek.
Zoals op de posters van Loesje staat te lezen;                                                                    Een grens is eigenlijk een wens om verder te gaan.
Alphen aan de Rijn stapt vandaag over De Limes.