Amersfoort 13 december 2013 – Lithos bouw & ontwikkeling, ag NOVA Architecten en de Emmauskerk in het Soesterkwartier (Amersfoort) hebben overeenstemming bereikt over de verdere ontwikkeling van het project Hart van Soesterkwartier in Amersfoort. Op vrijdag 13 december 2013 zetten Gert van Uffelen van Lithos, Derk-Jan Huisman van ag NOVA en Rikus Schoenmaker en Wim Oostrom namens de kerk, hun handtekening onder een intentieovereenkomst.
Hart van Soesterkwartier
Hart van Soesterkwartier is een project voor en door mensen; een initiatief uit de buurt zelf. Een project dat verbindt en nog meer hart geeft aan de wijk. De kerk, de Alliantie, de wijkbewoners en de winkeliers hebben zich verenigd in dit initiatief. Jeroen Osendarp van agnova CONCEPTS maakte het ontwerp voor dit initiatief. “Het wordt een gebouw om ontmoeting te faciliteren. Om elkaar te helpen en om ruimtes te delen. Een centrale plek in een buurt met een verleden én een toekomst”, aldus Osendarp.
Het hart van het gebouw wordt gevormd door de Emmauskerk en specifiek de kerkzaal. In de zijvleugels worden 16 appartementen gerealiseerd. In de plint van het gebouw (ca. 700 m2) is ruimte voor ontmoeting en ondernemen. Op deze centrale plek in het Soesterkwartier is nu een leemte in de winkelstraat. Volgens Van Uffelen dé ideale kans voor ondernemers om een winkel te starten op een centrale plaats, en zo hart te geven aan de winkelstraat.
Ook komt in het gebouw een STIP (informatiewinkel van de wijk) en is er ruimte voor bijvoorbeeld een kinderopvang, een uitvaartcentrum, een cultureel centrum of een koffiecorner. Alle partijen die met dit initiatief mee willen doen, geloven in de kracht van samenwerking. De planning is om het project in de loop van 2013 te ontwikkelen en medio 2014 te starten met de bouw. De oplevering wordt verwacht medio 2015.
De partijen
Het initiatief voor deze ontwikkeling is genomen door ag NOVA Architecten, de winkeliers en de gemeente Amersfoort. De kerk is zich bewust van haar centrale ligging en haar maatschappelijke omgeving. De kerk graag een sociaal maatschappelijke en faciliterende rol in de wijk vervullen. Ze is zich bewust van de stedenbouwkundige kansen die haar locatie heeft en wil deze graag ontwikkelen.
Lithos bouw & ontwikkeling is een landelijk opererende onderneming die zich bezighoudt met de ontwikkeling en bouw van woningen, kantoren, scholen, zorginstellingen en bedrijfshuisvesting. Daarnaast legt zij zich nadrukkelijk toe op integrale gebiedsontwikkeling. Zij biedt haar opdrachtgevers oplossingen, zekerheid en maatwerk en de meerwaarde ligt in het integraal toepassen van kennis, creativiteit en realistische, betrokken aanpak.