Project Description

Medisch Kinderdagverblijf “De Tamboerijn”

Transformatie van een verlaten borggebouw naar een medisch kinderdagverblijf

2013, Emmen
Woonzorg Nederland, De Trans

Een voormalig kraakpand aan de rand van Emmen is omgetoverd tot een bijzonder medisch kinderdagverblijf. Allereerst is ons team een aantal dagen op de huidige lokatie gaan ervaren hoe het kinderdagverblijf functioneert, hoe er gewerkt wordt, maar bovenal: wat de kinderen prettig vinden en wat niet.

Deze kennismaking heeft ertoe geleid dat het nieuwe kinderdagverblijf geheel is verbouwd in het thema strand. De groepsruimten zijn strandhuisjes; de spelotheek een vuurtoren en de speltherapie ligt in een houten schip. De boomlange architect is regelmatig letterlijk op de knieën gegaan om het ontwerp door de ogen van de kinderen te ervaren. Kenmerkend voor het nieuwe KDC van De Trans is de grote centrale ruimte. In feite is dit een permanente speel- en beleefruimte voor de kinderen. Een ruimte met helmgras, golven en strand. De natuurlijke kleuren en materialen en achtergrondgeluiden van de zee zorgen voor een omgeving die ontspant en toch prikkelt.

Het zijn niet slechts attributen ter verfraaiing van de ruimte: alle hebben ze een speciale functie in de begeleiding van kinderen met een verstandelijke beperking. De verbouwing is cradle to cradle ontworpen. Oude houten plafonds zijn gedemonteerd en getransporteerd naar de dagbesteding van de zorggroep. Daar aangekomen zijn de planken geschuurd en geverfd, met natuurverf, door de cliënten. Uiteindelijk is het materiaal verwerkt in de diverse onderdelen in het interieur.

< Terug naar projecten

Andere projecten