Project Description

IKC Berkelwijk

Gecombineerd kindcentrum met daarin twee basisscholen en een kinderopvang

2018, Leusden
Stichting Voila &
Humankind Kinderopvang
School

De school is de laatste decennia uitgegroeid tot een afspiegeling van de samenleving: een bolwerk van kennis en ervaring, creatieve en cognitieve processen, techniek en emotie, eten en slapen, spelen en leren; allochtoon en autochtoon, volwassenen en kinderen, specialisten en leerlingen. De school als gebouw is daardoor steeds complexer geworden.

Het zijn kleine stedelijke samenlevingen geworden, die 16 uur per dag in beweging zijn: een stad in een stad of beter een dorp in een stad. En elke bewoner moet hier zijn eigen plekje kunnen vinden, waar hij of zij alleen of samen met anderen, zich thuis kan voelen.

De groene locatie heeft geleid tot een ontwerp dat samenvloeit met de aanwezige begroeiing. Dichte geveldelen zijn bekleedt met verticale planken in verschillende grijs- en groentinten en de doorlopende vloerbanden zijn uitgevoerd in een lichte grijstint. Het gebouw vormt zo samen met de omgeving het neutrale decor, terwijl de gebruikers, de kinderen, het geheel een constant veranderende kleur geven. De grote multifunctionele buitentribune loopt naar binnen door en gaat over in de binnentribune, als bezoeker loop je als het ware vanzelf langs dit element naar binnen.

Het interieur speelt een belangrijke rol in de indeling van het gebouw en wordt gekenmerkt door de afwerking met natuurlijke materialen en zon-beschenen wit. Wit alsof de zon erop schijnt. Hierdoor voelt het interieur fris aan. Licht en helder.

Door de tactisch geplaatste raamopeningen is het contact met buiten op alle verdiepingen intensief. Niet alleen kan je zien wat buiten gebeurd maar ook het moment van de dag is herkenbaar aan daar waar de zon naar binnen schijnt.

< Terug naar projecten

Andere projecten