Project Description

T&D Terrein Deventer

Van woonwijk, via fabriek, weer naar woonwijk

2013, Deventer
Nijhuis
Wonen

T&D kwartier ligt in de wijk Voorstad Oost, één van de eerste zogenaamde ‘uitleglocaties’ buiten de voormalige vesting van Deventer. De uitbreiding van de stad bood niet alleen ruimte voor woningbouw, maar ook voor onderwijs en sportvoorzieningen. Met het groeien van de wijk ontstond bedrijvigheid in de vorm van industrie, ambachtelijke bedrijven en detailhandel. Hoewel de industriële bedrijvigheid in de wijk is verdwenen, zijn er nog veel sporen van dit verleden zichtbaar.

Begin twintigste eeuw was op dit terrein de blikfabriek van Thomas Thomassen & Frits Albert Drijver gevestigd. Van 1928 tot eind jaren tachtig, was het hier een drukte van jewelste. Elke dag weer stroomde de Oude Holterweg vol met werknemers van T&D die van en naar hun werk fietsten. Het bedrijf was zo succesvol dat het uit zijn jasje groeide en moest verhuizen naar de Zuthpenseweg. Na een grote brand in 2002 was er nog maar weinig van de oude fabriek over. In 2009 werd gestart met de sloop van de resterende panden.

Precies op deze unieke plek, komt nu een levendige en gezellige woonwijk. Bij het ontwikkelen van de woningen staat het respecteren en inspelen op de historie van de wijk centraal. Het bestaande stratenpatroon wordt doorgezet en de architectuur is een mix van traditionele woningen die aansluiten bij de bestaande bouw en moderne panden die verwijzen naar het industriële verleden.

< Terug naar projecten

Andere projecten