Project Description

Leiden Ter Haarkade

Dierbaar en duurzaam

Oplevering 2015, Leiden
Opdrachtgever Portaal Vastgoedontwikkeling
Wonen

Sinds 1930 zijn de woningen van complex Ter Haarkade in Leiden meerdere keren aangepast. Helaas is hierbij een belangrijk deel van de oorspronkelijke beeldkwaliteit verloren gegaan. De Verduurzamers zijn, in overleg met de gemeente Leiden, Portaal en de bewoners, gekomen tot een plan waarbij de woningen weer in ere worden hersteld.

Tegelijkertijd wordt de isolatiewaarde van de woningen sterk verbeterd, waarmee de woningen gemiddeld op een energielabel A uitkomen na verbouwing.

Het complex Ter Haarkade is gelegen in een buurt met een sterke sociale cohesie. Tijdens de planvorming is dan ook intensief contact geweest met de bewoners. Door de rondgang door de wijk, de bewonersavonden, de huisgesprekken, de klankbordsessies en de workshops zijn we samen tot het definitieve plan gekomen. De werkwijze heeft geleid tot een plezierig proces en een groot draagvlak van circa 90% van de bewoners. Zowel het dak als de spouwmuur en de begane grondvloer zijn geïsoleerd. Nieuwe kozijnen en dakkapellen geven het gevelbeeld haar jaren ’30 uitstraling terug. De woningen zijn allemaal voorzien van mechanische ventilatie en een nieuwe cv-installatie.

< Terug naar projecten

Andere projecten