Project Description

Zonnehoek Krommenie

Een ijverig dorpje in de Zaanstreek

2016, Krommenie
Odion
Zorg, 120 plaatsen dagbesteding

Villa Zijpestein is een begrip in Krommenie. De grondlegger van Forbo bouwde in het begin van de vorige eeuw een villa aan de rand van het dorp. De Villa is in de jaren zeventig overgedaan aan een zorginstelling die er een dagbestedingslokatie van maakte. In de loop van de jaren verschenen er steeds meer gebouwen om aan de groei van de dagbesteding te voldoen. De huidige bebouwing is gedateerd, zowel functioneel, bouwtechnisch als energetisch.

Aan AG NOVA Architecten is gevraagd om een nieuw gebouw te ontwerpen voor 120 cliënten van de dagbesteding. De verschillende groepen hebben elk een eigen thema. Zo is er een bakgroep, waar taarten worden gebakken en verkocht. De tuingroep houdt de tuin netjes bij én verzorgt tuinen in de directe omgeving. Een dienstengroep verricht allerhande klussen; kortom De Zonnehoek is een actief buurtschapje in Krommenie.

Na een aantal meeloop-sessies met de verschillende groepen en na gesprekken met medewerkers kwamen wij tot de conclusie dat dit unieke karakter de basis moet vormen van het nieuwe ontwerp. Wij ontwerpen de nieuwe dagbestedingslocatie als een dorpsplein waaromheen de bedrijvigheid zich afspeelt. De oorspronkelijke villa Zijpestein vormt een vanzelfsprekend onderdeel van dit decor. De verschillende groepen van de dagbesteding worden ondergebracht in individueel herkenbare volumes, met een architectonische knipoog naar de Zaanse bouwstijl.

< Terug naar projecten

Andere projecten