Zonnehof 10 Amersfoort

Stijlvolle stadswoningen in getransformeerd GGD-gebouw

Locatie: Amersfoort
Opdrachtgever: De Amersfoortse Combinatie I
Samenwerking: LATEI, Heilijgers Bouw
Jaar: 2023
Omvang: 3261 m2 BVO

Harmonieuze mix

Samen (voort)bouwen aan onze stad, dat is Zonnehof 10! Sinds januari 2023 is de Zonnehof twaalf unieke stadswoningen rijker. De woningen, variërend van 160 tot 240 m², combineren stedelijke levendigheid met serene rust. Een mooie samenwerking tussen Amersfoortse bedrijven zoals Heilijgers, LATEI en AG NOVA Architecten heeft geresulteerd in een geslaagde transformatie van het voormalig GGD-gebouw. De woningen bieden een harmonieuze mix van een brutalistisch monument en moderne duurzaamheid, in een ontwerp dat oude en nieuwe elementen naadloos samenbrengt.

Inpassing in context

De Zonnehof in Amersfoort heeft een indrukwekkende metamorfose ondergaan met de voltooiing van twaalf nieuwe woningen. Negen woningen zijn gevestigd in het monumentale GGD-gebouw, terwijl drie nieuwbouwwoningen eigentijds zijn ontworpen met respect voor de historische context. De woningen bieden naast ruime woonlagen extra ruimte in mee-ontworpen garages en bergingen.

Met de stedenbouwkundige inpassing draagt het project bij aan de ontwikkeling van de Zonnehof van een stenen parkeerplaats naar een groen stadspark. Opvallend is daarbij de alzijdige benadering. Aan de voorzijde zijn de kenmerkende basaltblokken in ere hersteld, waarmee de overgang van publiek naar privé gemarkeerd is. Aan de achterzijde is de grijs gemêleerde bestrating van het park doorgetrokken als logische aaneenschakeling van openbare ruimtes.

AGNOVA Architecten Zonnehof 10 Amersfoort sloop
AGNOVA Architecten Zonnehof 10 Amersfoort sloop

De woningen bieden een harmonieuze mix van een brutalistisch monument en moderne duurzaamheid, in een ontwerp dat oude en nieuwe elementen naadloos samenbrengt.

Respectvol ontwerpen

Het oorspronkelijke GGD-gebouw, ontworpen door Bart Linssen, is sinds 2016 een stadsmonument en staat bekend om zijn brutalistische architectuur. De transformatie vereiste een zorgvuldige aanpak om de karakteristieke architectonische elementen zoals de ritmiek, koperdetails, en de bekistingsplanken-structuur te behouden. Deze elementen zijn met veel aandacht gerestaureerd en geïntegreerd in het nieuwe ontwerp.

Respect voor het monument uit zich ook in aanpassingen zoals een doos-in-doosconstructie met verlaagde plafonds, zwevende dekvloeren en geïsoleerde binnengevels. Hiermee is het karakter behouden, zonder afbreuk te doen aan de hedendaagse comfort- en duurzaamheidseisen. Nieuwe houten kozijnen met isolerende beglazing en zonnepanelen die luchtwater-warmtepompen aandrijven, dragen bij aan de energie-efficiëntie van de woningen.

De drie nieuwe herenhuizen vertonen overeenkomsten met het monumentale bouwdeel, terwijl ze tegelijk letterlijk en figuurlijk terughoudend zijn in hun verschijningsvorm.

Circulair en Klimaatadaptief

Niet alleen het pand, maar ook materialen zijn hergebruikt: klinkers uit de carports lagen voorheen op de binnenplaats van het GGD-kantoor en oude gevelbekleding is hergebruikt als schuttingen. Klimaatadaptatie is zichtbaar in de groene daken van de carports en garages en de afkoppeling van regenwaterafvoer, dat nu wordt geïnfiltreerd in de achtertuinen. Bewoners kregen een workshop klimaat-adaptief tuinieren en een boom voor in de tuin cadeau.