Aquarius

Het woongebouw gelegen in Amstelveen hebben we mogen vernieuwen, verduurzamen, optoppen en aankoppen.

Jaar: 2023
Locatie: Amstelveen
Opdrachtgever: Eigen Haard
Omvang: 182 woningen

Grootschalige transformatie

In het zuidelijke deel van Amstelveen heeft het woongebouw ‘Aquarius’ een grote transformatie ondergaan. Ooit huisvestte het een complex met sociale huurwoningen dat niet meer voldeed aan de moderne wensen en eisen. De woningen waren sterk verouderd, met leidingen en installaties die dringend aan vernieuwing toe waren. Zowel bewoners als omwonenden uitten bezorgdheid over onveilige situaties en ondervonden overlast. Het beruchte wooncomplex kreeg regelmatig negatieve aandacht in de media.

Veel mogelijk

Er zijn verschillende scenario’s uitgewerkt, van verduurzamen tot volledige sloop nieuwbouw. Een belangrijk aandachtspunt bij deze verkenning was de maximale benutting van het bestemmingsplan. Uiteindelijk is gekozen voor een combinatie van hoogwaardig verduurzamen, transformeren, optoppen en aankoppen. Er is namelijk niet alleen een laag aan toegevoegd (optoppen), maar ook zijn er woningen boven op de entreehal geplaatst (aankoppen). Een plan dat niet alleen extra woningen heeft opgeleverd, maar ook de leefbaarheid zal verbeteren.

Verbeterde ontsluiting

De corridor ontsluitingen zijn verbeterd, bijvoorbeeld door ze korter en overzichtelijker te maken. Er zijn meerdere trappenhuizen en ingangen bijgebouwd in plaats van één centrale hal zoals in de bestaande situatie het geval was. Met meer licht in de gangen, een andere indeling bij de ingang van de woning en verschillende looproutes zorgen we voor een prettigere leefsfeer.

Mix in woonprogramma en optopping

Hiernaast zijn alle woningen goed geïsoleerd, wat zorgt voor minder geluidsoverlast en een energiezuinig huis. Het aantal appartementen is door alle ingrepen verhoogd van 148 naar 182 woningen. We hebben een grote mix van woningtypen in het plan weten te realiseren waardoor er een gezonde bewoners mix is ontstaan. Zowel kleine woningen in het bestaande gebouw als grotere tweelaagse woningen in de houten optopping. Aquarius bevat nu 30 huurwoningen die vallen in het middensegment, het overige deel van de woningen is beschikbaar voor sociale huur.

“Een belangrijk aandachtspunt bij deze verkenning was de maximale benutting van het bestemmingsplan”

Een strakke planning

In 2019 startte Woningcorporatie Eigen Haard met het uithuizen van bewoners in samenwerking met de gemeente en de bewonerscommissie. Dat heeft ruim twee jaar geduurd. In 2021 is de sloop- en bouwfase gestart en in september 2023 zijn de eerste appartementen opgeleverd. Thijs Faber, projectontwikkelaar bij Eigen Haard: “De bewoners en omwonenden werden gedurende de hele transformatie goed op de hoogte gehouden. We hebben veel positieve reacties gekregen uit de buurt. Het gebouw heeft dan ook een metamorfose ondergaan. Uiteindelijk zijn er 13 bewoners teruggekeerd.”

AG NOVA Architecten, architect en zorg
AG NOVA Architecten, architect en wonen
AG NOVA Architecten, architect en verduurzamen
AG NOVA Architecten, architect en herbestemmen