Wooncollege Amersfoort

Transformatie en verduurzamen van een monumentale huishoudschool tot 44 woningen

Onder de naam ‘Het Wooncollege’ is een mix van woningtypes gerealiseerd in de voormalige Prinses Irene meisjesschool in Amersfoort. In totaal zijn 44 woningen in het monumentale pand.

2014, Amersfoort
Profund Vastgoedontwikkeling
Wonen

Onder de naam ‘Het Wooncollege’ is een mix van woningtypes gerealiseerd in de voormalige Prinses Irene meisjesschool in Amersfoort. Het gemeentelijk monument uit de jaren ‘50 is rijk aan artistieke elementen, zoals een mozaïek en een karakteristiek glas-in-loodraam. Deze elementen zijn behouden, net als andere sprekende gebouwelementen, zoals de magnifieke trappenhuizen en de riante verdiepingshoogte. De gevels blijven de uitstraling van een schoolgebouw houden met hoge ramen en een duidelijk leesbare kolommenstructuur.

De verschillende gebouwvleugels hebben een eigen invulling van woningtypes gekregen: eengezinswoningen, maisonnettes en appartementen. Het Wooncollege vormt één geheel met haar omgeving, mede door de gebouwde parkeervoorziening en een groen ingericht parkeerdek.

Het gebouw is nu toekomstproof: gasloos, goed geïsoleerd en gebruik makend van zonne-energie, warmtepompen en een biomassa-centrale. Op het dak zijn 560 zonnepanelen op subtiele wijze geïntegreerd. Ze wekken zo’n 130.000 kilowattuur per jaar op en dat is meer dan het elektriciteitsverbruik van de woningen. Het gebouw levert nu energie aan het net.

AGNOVA Architecten Amersfoort Het Wooncollege
AGNOVA Architecten Amersfoort Het Wooncollege
AGNOVA Architecten Amersfoort Het Wooncollege
AGNOVA Architecten Amersfoort Het Wooncollege

Andere projecten