Project Description

De stad van de toekomst maken we nu.

Dat nieuwe NRP partner AGNOVA ‘wat’ met transformatie heeft maakt hun eigen atelier wel duidelijk. Een ‘twee onder een kap’ kerk in Amersfoort is hun dagelijkse werkomgeving. Derk-Jan Huisman, architect en directeur van het bureau, steekt van wal over hun bijzondere atelier, de projecten die ze zoal doen, hun visie op transformatie en waarom ze aangesloten zijn bij NRP.

Atelier in een oud kerkgebouw

Het kerkgebouw waar ons bureau gevestigd is, maakte rond 1900 deel uit van de allereerste bouwfase van de wijk Soesterkwartier in Amersfoort. Het begon letterlijk midden in een weiland. Het complex van kerk, pastorie, parochiehuis, zusterhuis en de jongens- en meisjesscholen vormden een belangrijk sociaal maatschappelijk steunpunt in de wijk en zorgde voor aantrekkingskracht. Toen in 1998, vanwege zeer veel achterstallig onderhoud, een totale sloop werd overwogen, ontstonden diverse buurtacties voor het behoud van het kerkgebouw. Naar aanleiding daarvan heeft AGNOVA een plan gemaakt voor herverkaveling van de kerk. Het is een aangename twee onder één kap kerk geworden met een kerkzaal voor 400 gelovigen in plaats van 1200 aan één zijde en het atelier voor AGNOVA en creatieve werkruimte voor multimediabedrijf ELBA-REC aan de andere zijde. Dit gebouw van nu is in 1900 gebouwd.

‘Levensverlengende behandeling’ van kerken

Sinds de transformatie van de eigen kerk van AGNOVA zijn er continu kerkprojecten waaraan gewerkt wordt, vaak rijks- en gemeentelijke monumenten. Op Ameland is een kerk getransformeerd naar hotel-suites. In Apeldoorn werken we aan het ontwerp van senioren-woonconcept in een monumentale kerk. En een jong kerkmonument in Amersfoort wordt momenteel getransformeerd naar een aantal unieke woningen met onder meer een Torenwoning en een Kerkzaal woning. Een ‘levensverlengende behandeling’ voor monumenten. Meer circulair dan dit kan niet !

Transformatie bedrijventerrein De Hoef

Een van de uitdagende transformatieprojecten waar AGNOVA zich al lange tijd als huisarchitect voor inspant, is de transformatie van het monofunctionele jaren ’80 bedrijventerrein De Hoef in Amersfoort naar een Multifunctionele levendige Campus.

Waar gewoond, gewerkt en geleefd wordt en waar “Beweging” het motto is. Door verdichting alleen kunnen er wel 3000 woningen toegevoegd worden in dit prachtige gebied met veel water en groen. Met de omvorming van leegstaande kantoren en bedrijfshallen tot SOMT University Campus (vanaf 2005) heeft AGNOVA aan de wieg gestaan van deze transformatie waarvoor geen plan maar een “visie” is geformuleerd. De “visie” is omarmd door de gemeente Amersfoort en op 4 september 2019 is het ontwikkelkader vastgesteld. Overheden werken samen met ontwikkelaars, corporaties en gebouweigenaren aan de realisatie van De Nieuwe Hoef (DNH!)

Hoe kan de gebruiker comfortabel wonen en werken?

Transformatie is alleen relevant is als de meerwaarde die daarvoor nodig is al in het gebouw of in het gebied aanwezig is. Voorbeeld: Voor een kantoorgebouw uit de jaren ’80 van lage kwaliteit, met geminimaliseerde verdiepingshoogtes is moeilijk een tweede leven te bedenken. Eigenlijk moeten dit soort gebouwen niet meer gemaakt worden. Daarentegen kan een kantoorgebouw dat gebouwd is in de jaren ’70 vaak wel langer mee. Vanwege de aanwezige overmaat bijvoorbeeld.

Niet ontwerpen voor het moment van de dag.

Daarom pioniert AGNOVA ook samen met anderen in nieuwe manieren van ontwerpen en bouwen; zoals pre-fab- en modulair bouwen. Off-site bouwen onder ideale omstandigheden en op locatie assembleren. En zodanig dat het ook weer uit elkaar kan, circulair. Dan kom je dus ook heel andere partijen tegen in de markt. Bedrijven met een IT achtergrond, die huizen maken alsof het een koffie automaat of auto is. Met las- en snijrobots die 24 uur doorgaan. Nieuwe partijen die traditionele werkwijze èn verdienmodel op zijn kop zetten.

“Het gebouw van de toekomst is dynamisch, demontabel en goed aanpasbaar ontworpen, het biedt de mogelijkheid tot continu veranderend gebruik door steeds andere gebruikers op steeds andere locaties”.

 

Stadswijk als camping

In de toekomst is de stadswijk een dynamische multifunctionele stadswijk geworden. Een reuze camping. Omdat gebouwen zijn te verplaatsen, zet je je huis op een vrachtwagen als je na een aantal jaren van woonomgeving wilt wisselen. Klinkt misschien als een utopie maar zo is de Rechtbank Amsterdam (CEPEZED 5.400m2 in meerdere lagen) demontabel gebouwd om na 5 jaar te worden gedemonteerd en ge-re-assembleerd op een andere Noord Hollandse locatie.”

< TERUG NAAR VERHALEN

Andere verhalen