Project Description

Flat 11 Zeist

Verduurzaming en transformatie van dit appartementengebouw in Kerkebosch

2020, Zeist
Opdrachtgever; Woongoed Zeist
Wonen

Het 74 appartementen tellend woongebouw aan de Prinses Magrietlaan, nu bekend als Flat 11, zal een verduurzamingslag en daarmee een ware transformatie ondergaan. Waar Kerckebosch voorzien is van een volledig nieuw stedenbouwkundig plan zal Flat 11 als enige behouden blijven uit het originele plan van architect en stedenbouwkundige Wieger de Bruyn.

Van origine, eind jaren ’50, had de gevel een meer horizontale geleding. Aansluitend  bij het rechtlijnige karakter van de stedenbouwkundige en architectonische opbouw van de Bruyn. De originele gevel kenmerkte zich door een sterk aanwezige horizontale geribbelde baan van plaatmateriaal ter plaatse van de verdiepingsvloer.

De daartussen liggende indeling is een wisseling in kleur en het lijnenspel van de kozijnen, waarbij de balkons/loggia’s voor extra dieptewerking zorgen.

Dit is in de jaren ’90 aangepast in hoe het blok er nu uitziet, waar een vierkant rasterstructuur nu een sterke rol heeft gekregen.

Het complex wordt volledig voorzien van nieuwe hoogwaardig geïsoleerde gevels. Zowel aan de parkzijde, de voorgevel als aan de galerijzijde. De beide kopgevels worden aan de buitenzijde na-geïsoleerd en voorzien van een nieuwe afwerking.

De oorspronkelijke jaren ’50 gelaagdheid van de gevels wordt weer terug gebracht in een moderne Kerckebosch-variant, waarbij de basis bestaat uit metselwerk. De horizontale basisbelijning wordt gemaakt van staand en in diepte verspringend metselwerk. Ter plekke van de bouwmuren komen verticale metselwerk-penanten, terugliggend ten opzichte van de horizontale baan. Vervolgens wordt de originele paneelvulling uitgevoerd in een mix van metselwerk en glas. Ook de hoofdentree wordt volledig vernieuwd en zal vergroot worden om zo beter aan te sluiten op de schaal van het gebouw en de kwaliteit van Kerckebosch.

< Terug naar projecten

De Trias Energetica staat centraal. Daarom zijn de gevels ontworpen met goede isolatiewaarden en een hoge luchtdichtheid. Maar naast deze upgrade van de thermische schil en de algehele toegankelijkheid zal ook in de woning zelf vernieuwing plaatsvinden. Elke woning krijgt een nieuwe installatie voor warm water en frisse lucht en de keukens en badkamers worden gerenoveerd. Goede ventilatie is hierbij de basis voor duurzaam wonen.

In elke woning wordt daarom straks een Nilan Compact-S kast geplaatst. Deze komt in de keuken in een kast te staan. In de basis bestaat de Compact-S uit een balans ventilatie met warmteterugwinning en een warmtepompboiler die warmte terugwint uit de ventilatielucht die naar buiten afgevoerd wordt.

De Compact S heeft in totaal 8 op elkaar afgestemde functies gecombineerd in één compact toestel van 225 centimeter hoog en 60 centimeter in het vierkant. Deze functies variëren van ventilatie en warm tapwater tot verwarming en zelfs koeling van de woning. Een compacte alleskunner dus! De energie die nodig is om deze toestellen draaiende te houden wordt onder andere verkregen door de zonnepanelen waarmee het dak vol gelegd wordt.

Flat 11 een totaal transformatie van binnen naar buiten, terug naar het originele horizontale karakter met de kwaliteit van het nieuwe Kerckebosch. Wonen in een duurzame groene omgeving, in een duurzaam toekomstgericht gebouw.

Andere projecten