Project Description

Wonen in een beschermde omgeving

zonder je opgesloten te voelen

In De Wieken wonen mensen met dementie of een somatische aandoening. De locatie is fantastisch, maar het gebouw – in de vorm van wieken – moet drastisch onder handen worden genomen. De uitstraling is niet meer van deze tijd, de installaties zijn verouderd en de appartementen zijn niet geschikt om zware zorg te verlenen.

Bij de ingrijpende verbouwing van De Wieken worden de appartementen geschikt gemaakt voor zware zorg met brede woningtoegangsdeuren en grotere badkamers. Ook wordt de vindbaarheid van de vergrote gemeenschappelijke huiskamers verbeterd. Maar de belangrijkste wijziging zit in de uitstraling van de verschillende afdelingen. Met het concept dat we hier hebben toegepast, krijgen alle vier de vleugels een eigen sfeer en wordt het beschermde gebied groter gemaakt. Op die manier kunnen bewoners ‘buurten’ in alle vleugels en vrij kiezen voor de plek waar zij zich het meeste thuis voelen.

Samen invulling geven aan het concept
De sferen van deze huiskamers en de afdelingen hebben we niet zelf bedacht. Samen met medewerkers van Eilandzorg en met de clientenraad is in verschillende workshops een sfeer bepaald. De thema’s die de meeste stemmen kregen, waren Zeeland Waterland – Zeeland Groen – Zierikzee, de Stad – Oude Ambachten. Elke afdeling krijgt een inrichting die in kleur, sfeer en beelden aansluit bij het thema, wat niet alleen leuk is, het helpt ook bij de herkenbaarheid van de eigen afdeling.

De ervaring van directeurbestuurder, Arie Pinxteren
Arie is nauw bij de plannen betrokken geweest. En dat deed hij met plezier als we zijn verhaal horen. “Zelf ben ik niet bij de workshops geweest, ik ‘bemoei’ me al met te veel dingen en dit moest echt de keuze van de bewoners en medewerkers zijn. Dat wil niet zeggen dat ik het resultaat geweldig vindt. Inmiddels is er één vleugel af en de reacties van bewoners, familie en andere bezoekers zijn louter positief.

Natuurlijk is het even wennen en daarom hebben we onze stagiaire een fulltime job gegeven om de menselijke kant van het proces te begeleiden. Ze helpt bewoners en aanverwanten bij het maken van keuzes ten aanzien van de inrichting en neemt zorgen en onzekerheden weg. Dat beviel zo goed dat we haar na de stage drie dagen in dienst hebben genomen om de soepele transitie te continueren.”

Slim!
“Voordat alles startte, had ik zo mijn ideeen over de gewenste verbetering. Samen met Jeroen (Directeur en architect agnova Architecten) liep ik door het pand om deze visie te delen. Zo mooi om te zien dat een architect heel anders naar zaken kijkt. Voorheen waren de hoekkamers op de 1e verdieping van de vleugel een inleunwoning en een huiskamer voor dementerenden. agNOVA kwam met het idee om alle muren weg te halen en hier echt een sfeervolle, thematische ontmoetingsruimte van te maken met zithoek, eettafel en mooie keuken. Omdat de belangrijkste herinneringen van onze bewoners in de jaren 70 liggen, hebben we ervoor gekozen alle thema’s de vintagestijl van deze periode mee te geven. En dat is echt supergoed gelukt!”

Daar ben je architect voor
Woonzorg Nederland is de eigenaar van het gebouw. Zij hebben agNOVA aangedragen als architect. Arie geeft aan blij te zijn met deze keuze. “agNOVA verstaat de kunst van het luisteren, zonder klakkeloos te doen wat gevraagd wordt. Ze weten wat mensen in de zorg qua woonbeleving nodig hebben. Onze wensen en de mening en ideeën van de architect hebben elkaar in De Wieken feilloos gevonden

Ik vond het wel mooi om te zien dat Jeroen bij het eerste rondje al gelijk aangaf dat de positie van de deur van de woonkamer anders moet. Zichtbaar! Dat klinkt zo simpel, maar ik had er niet aan gedacht. Daar ben je dus architect voor.”

Veilig vrij
Als je wilt dat bewoners zelf kunnen kiezen in welke huiskamer ze verblijven, moet je de boel opengooien. Daarmee worden de leefcirkels vele malen groter. Gaat dat wel goed met deze doelgroep? “Geen probleem”, zegt Arie stellig. “Alle bewoners hebben een polsbandje waarin geprogrammeerd staat welke deuren zich wel en niet openen. Ook kunnen onze medewerkers via een app zien waar de bewoner zich bevindt. Afhankelijk van de vorm van dementie kunnen we de leefcirkel groter of kleiner maken. Er zijn ook veel bewoners die gewoon naar buiten mogen, het centrum in. We zitten in het levendige hart en Zierikzee is een kleine gemeenschap, dus dat gaat prima. Uiteraard bespreken we de vrijheden van bewoners met hun familie of aanverwanten.”

Bijna af
Bij het schrijven van dit artikel moeten er nog drie wieken gerenoveerd worden. Arie kijkt uit naar het moment dat alles af is. “Als we hier volgend jaar rondlopen, kunnen we trots zijn. We hebben met elkaar iets heel moois neergezet.”

< TERUG NAAR VERHALEN

Andere verhalen