Project Description

Woningen in De Rietkraag, Zwolle Stadshagen

Het project van 25 woningen maakt deel uit van de kenmerkende stedenbouwkundige invulling “de Strip” aan het Twistvlietpark in Stadshagen, Zwolle.

2004, Zwolle
Wonen

Het ontwerp van deze woningen wordt bepaald door de directe ligging aan het Twistvlietpark, met uitermate veel groen, water en moeraszones. De “Strip” vormt de centrale as door het hele plangebied en wordt doorgetrokken naar de aangrenzende woonbuurt De Hoven. De as wordt gevormd door een belangrijke singel, parallel aan een langzaam verkeersroute die door het gebied loopt.

De vrijstaande woningen liggen aan het water in een open en losse setting met tuinen de ene keer op het water, de andere keer op de straat georiënteerd. Houten terrassen aan het water en groene hagen zijn hierbij mee ontworpen. De kaprichting van de woningen is om en om gedraaid ten opzichte van het water, om op deze wijze de variatie te vergroten.

De twee-onder-één-kapwoningen grenzend aan de patiowoningen vormen twee aan twee de toegangspoorten tot de binnenpleintjes die de patiowoningen ontsluiten. Deze woningen zijn asymmetrisch ontworpen om ook hier de diversiteit en de afwisseling te vergroten.

Vanwege de ligging aan het park en het water is gestreefd naar een ontwerp met een landelijke uitstraling en is gekozen voor het gebruik van natuurlijke materialen. De verdieping bestaat uit houten gevels met ruim overstekende kappen, die gedekt zijn met een antracietkleurige keramische dakpan. De begane grondlaag vormt een robuuste plint gemetseld in een ruige zogenoemde schimmelsteen. De tuinen met groene hagen en ontworpen tuinmuren completeren dit ontwerp.

De plattegronden van de woningen zijn allemaal zeer ruim opgezet met een centraal geplaatste trap. Bewoners houden ook in de toekomst een ruime indelingsvrijheid. Standaard worden de woningen met vier slaapkamers opgeleverd. De patiowoningen vormen een apart ontwerp met zoveel mogelijk functies gelijkvloers, zodat deze woningen ook voor ouderen zeer geschikt zijn.

< Terug naar projecten

Andere projecten