Alleen ga je sneller maar samen kom je verder

het verhaal van een ijverig dorpje in de Zaanstreek

Dagbestedingslocatie de Zonnehoek in Krommenie is ondanks de bijzondere sfeer niet meer van deze tijd. De gebouwen zijn verouderd en qua gebruiksfuncties en beleving is ook een upgrade nodig. Odion vroeg agNova om een passend plan te maken. Dat deden we en met veel plezier, want hier kregen we de ruimte om de behoefte achter de vraag te achterhalen en zo met elkaar tot een nog beter resultaat te komen.

AG NOVA Architecten

In de functie van regio-ondersteuner is Angela Nieuwveen namens Odion bij de plannen betrokken. Angela woont in Krommenie en begon haar carrière 23 jaar geleden op de Zonnehoek. We kunnen dus rustig stellen dat er een grote mate van betrokkenheid is bij de locatie en het werk dat hier wordt gedaan. Angela kent de behoefte van collega’s, omwonenden, cliënten en hun familie of aanverwanten. Daar heeft ze ons deelgenoot van gemaakt tijdens
het ontwerpproces. Met enthousiasme vertelt Angela over de manier waarop zij de samenwerking met ons heeft ervaren.

agnova spreekt onze taal
“Ik heb vaker dit soort processen begeleid en dat ging niet altijd even soepel. Ik voelde afstand en er was veel uitleg nodig. Hoe fijn is het dan als je een partij treft met zo’n betrokken en persoonlijke benadering. En misschien nog wel belangrijker: bij agnova snappen ze ons vak. Doordat we dezelfde talen spreken, kunnen we snel schakelen. Als deze synergie er is, haal je het beste in elkaar naar boven. We zijn echt heel blij met het plan dat er nu ligt.”

Meelopen, luisteren, vragen
stellen en praten Odion maakt een Programma van Eisen. Vanuit deze kaders is ons team in de materie gedoken. Jeroen liep mee met de

groepen en sprak alle groepsbegeleiders. Op die manier achterhaalde hij waar behoefte aan is in de groepen én wat belangrijk is voor de omgeving. Dit heeft zo veel waardevolle informatie opgeleverd, want juist die sfeermakers en struikelblokken zijn relevant om ontwerptechnisch de juiste snaar te raken.

Angela haakt hierop aan. “Onze huidige onderkomens hebben te veel hoekjes en nisjes, waardoor er geen overzicht is. Ook is de ruimte te beperkt. Als je bedenkt dat onze doelgroep een kwetsbare groep mensen is met een laag ontwikkelingsniveau, is dit geen goede match. We moeten er voor zorgen dat de ruimtes rust uitstralen en dat er overzicht is. Verder willen we onze cliënten een veilig en geborgen gevoel geven zonder dat de Zonnehoek een gesloten enclave wordt. agnova had aan een half woord genoeg.”

Voor de buurt en van de buurt
“De Zonnehoek bestaat al 41 jaar en is altijd al een begrip geweest in Krommenie. Vooral de laatste jaren is onze dagbesteding steeds meer onderdeel gaan uitmaken van de buurt. Bij de supermarkt zie je cliënten winkelen en omgekeerd weten buurtbewoners de theetuin te vinden of ze lopen binnen om een busreisje te boeken, waarvan twee dames kaartjes verkopen in

onze gymzaal. Het is maar een voorbeeld. Er gebeurt zo veel meer. Wat ik wil aangeven, is dat we de buurt naar binnen willen halen en ook wat terug willen geven aan de wijk. Dit is voor ons van grote waarde en dat voelde agnova gelijk goed aan.”

Schot in de roos
Na de meeloopsessies en gesprekken met Angela en andere groepsbegeleiders borrelde bij ons gelijk het idee op om van de Zonnehoek een ijverig dorpje in de Zaanstreek te maken. “Een schot in de roos dat slechts op details verfijning behoefde!”, zegt Angela. “Moet je je voorstellen hoe leuk het wordt! Straks staan rond het plein dorpse huisjes die een knipoog maken naar de Zaanse architectuur. Om veiligheid te combineren met een open karakter kun je door het vele glas bij de receptie direct zien wat er op het plein gebeurt. En dat maakt dat de Zonnehoek onderdeel van de buurt blijft. Een leuke plek waar je van een taartje en thee kunt genieten, waar getuinierd wordt en waar je je welkom voelt Om de begroting sluitend te krijgen, blijft de karakteristieke villa Sijpesteijn volledig in tact. Alle dagbesteding gaat in de nieuwbouw plaatsvinden. Ook in dat opzicht is agnova een waardevolle samenwerkingspartner. Ze denken mee in oplossingen.”

Andere projecten